Et vinn-vinn-alternativ som reduserer kostnadene

Ex-works uten opphenting

Hvis du og din leverandør kan bli enige om ex-works uten opphenting (at hun leverer varene dine til speditørens lager), kan du redusere den totale transportkostnaden, og dermed gjøre kjøpet ditt billigere og leverandørens priser mer konkurransedyktige.

 

Kort fortalt er Ex-works uten opphenting kun en Ex-works-forsendelse der leverandøren leverer lasten til lageret i stedet for at kjøperens speditør henter den. Det betyr egentlig bare at, i stedet for at kjøperen betaler alle 7 trinnene i den internasjonale transportprosessen, tar leverandøren seg av det aller første skrittet, og kjøperen betaler deretter for de resterende 6 trinnene.

Ex-works uten opphenting er helt enkelt en variasjon av Ex-works

98% av importforsendelsene som blir bestilt på Transporteca er enten FOB eller EXW. De siste 2% er en variant av EXW-begrepet som vi internt i Transporteca har valgt å kalle «Ex-works uten opphenting». Denne varianten av EXW er ikke en offisiell INCO-term (les om INCO-terms her). Derfor har den forskjellige navn, avhengig av hvem du spør (det samme gjelder forøvrig også offisielle Incoterms). Du kan høre folk kalle det ‘Ex-works fra havn’ eller ‘Ex-works from fra fabrikk’. Det er samme sak.

Det er imidlertid et faktum at mange flere kan dra nytte av å bruke denne varianten.

De syv trinnene innen internasjonal frakt

Begrepet Ex-works uten opphenting er ganske enkelt, men hvis du ikke er vant til terminologien, er det en god idé å se vår guide om de 7 trinnene i den internasjonale fraktprosessen.

Ex-works uten opphenting

De 7 trinnene er:

1. Eksporttransport
2.Tolldeklarering ved internasjonal frakt
3. Eksporthåndtering
4. Selve frakten – f. eks via vei, jernbane, sjø, luft eller en kombinasjon av disse
5. Håndtering i mottakerlandet
6. Tolldeklarering ved import
7. Levering

Når du importerer på FOB-vilkår, betaler du trinn 4-7. Avsenderen betaler 1-3.

Når du importerer på Ex-works-vilkår, betaler du trinn 1-7. Avsenderen betaler ingenting.

Når du importerer på Ex-works uten opphenting-vilkår, betaler du trinn 2-7. Avsenderen betaler trinn 1.

Hvorfor er dette en vinn-vinn?

Avsenderen din – la oss si at hun er i Kina – kan ofte ganske enkelt ordne transporten av lasten din – la oss si at det er en pall med maskindeler – fra fabrikken (som vanligvis ligger i utkanten av byen) til speditørens lager ( som vanligvis ligger i havneområdet). Hun kan ha annen last i samme område, så den ekstra transporten medfører bare en liten ekstrakostnad. Hvis du – som kjøper av varene – må ordne samme transport, må du betale speditøren for dette. Speditøren må så betale sin utenlandske agent – i dette tilfellet i Kina – som i sin tur må leie et lastebilforetak å utføre den. Dette skaper tre sett med koordinering og derfor tre sett med kostnader, i stedet for bare ett (når avsenderen ordner det direkte). Videre må en lastebil, ordnet av speditøren, ofte ta en relativt lang tur for å gjøre opphentingene, da de er spredt over hele byen. Derimot kan en lastebil ordnet av leverandøren gå direkte fra fabrikken til lageret, full av last til mange forskjellige kjøpere.

Hvem betaler leverandøren for å ordne dette?

Det gjør du.

Avsenderen vil vanligvis belaste deg et gebyr for å ordne dette, da han enten må betale for å ha sin egen sjåfør og lastebil, eller han må leie et lokalt lastebilforetak for å gjøre det.

Ex-works uten opphenting

Gebyret han belaster deg med vil dog, i de fleste tilfeller, være langt mindre enn hva du kan kjøpe opphenting for gjennom speditøren din. I utgangspunktet kan du betale avsenderen USD 100 og til gjengjeld spare USD 200 på regningen fra speditøren.

Hvordan bestiller du en Ex-works uten opphenting?

Først må du spørre leverandøren din om han har mulighet til å ordne levering til lageret. Hvis dette er gjennomførbart kan du be speditøren din om en pris på Ex-works uten opphenting.

Når du ser etter importpriser på Transportecas portal, er standardalternativet FOB-vilkår. På siden med søkeresultater kan du enkelt endre handelsvilkårene til EXW eller Ex-Works uten opphenting. Klikk på «Vis avanserte muligheter» for å velge Ex-works uten opphenting.

Skulle du ha spørsmål om Ex-works uten opphenting, eller hvordan du kan navigere mellom de ulike handelsvilkårene på portalen, kan du gjerne kontakte oss via vår chat eller e-post.